diumenge, 15 d’abril del 2012

Petites històries de bolquers i reconsideracions

Avui he decidit fer una entrada una mica més històrica, per no perdre el costum!

Ja sabeu que a vegades m'agrada investigar una mica sobre l'història d'objectes maternals...hem parlat sobre bressols, biberons, etc. Crec que la prespectiva que dóna observar el perquè i el quan del sorgiment d'alguns productes, ens aporta elements per entendre una mica més alguns temes maternals. També ajuda a contextualitzar algunes polèmiques o opinions diverses.

Aquesta vegada voldria parlar-vos sobre els bolquers d'un sól ús. Els nens no aprenen a controlar els esfinters fins ben bé els 2 anys. En tot aquest temps els pares són els encarregats de procurar per la neteja dels petits. Les necessitats higièniques han augmentat des del descobriment dels gèrmens i les bactèries; ara som molt més conscients de les conseqüències d'una mala higiene. Això no vol dir que abans no s'intentés tenir als nadons nets i polits. En alguna altra entrada em dedicaré a explicar els métodes que tenien de neteja en època medieval (un dels més útlis i alegres és el de tenir el nen nu per la part d'abaix, per exemple).

Anunci dels primers bolquers
El cert és, però, que els darrers segles els nadons han fet servir bàsicament bolquers. Fins no fa gaire aquests eren de tela i s'havien de netejar cada vegada que es feien servir.

La meva mare va anar amb mi als Estats Units quan jo només tenia uns messos i allà va descobrir els bolquers d'un sól ús, fets de plàstic, i li van sembla increïbles...tota una innovació! Allà es feien servir de manera habitual.  

La primera patent de bolquers de plàstic és de l'any 1947 i, no ens hauria d'estranyar que la inventora fos una dona, concretament Valerie Hunter Gordon. En un principi els metges es van oposar al seu ús perquè consideraven que podria fer mal a la pell del nadó. Tampoc el moment en que va aparèixer l'invent fou el més oportú. Aquella era una societat que tot just sortia de la Segona Guerra Mundial, que patia privacions i que no veia bé el fet de llençar productes sense sentit.

Però els temps van canviar, al cap d'uns anys tot el món occidental es va introduir sense remei a la societat de cosum, la comoditat dels bolquers d'un sól ús va ser presa en consideració i el èxit d'aquest nou producte fou fulgurant!
Ningú pot negar que és cómode, però també sabem els inconvenients. Si els bolquers no són de primera qualitat enceten fàcilment els culets dels nens. Aquí on sóc ho he comprovat més d'una vegada. No puc comprar els bolquers de marques barates perquè la nena ho nota inmediatament i li deixen tot el culet fet un cromo. També sabem totes els quilos i quilos de deixalles que generem i aquest no és un tema menor. Caldrà fixar-se cada cop més en aquests temes si volem mantenir la nostra casa (el món) una mica en condicions.

Per acabar, no podem oblidar que estem en plena època de crisi. Una mica com passava en acabar la Segona Guerra Mundial, crec que de nou es torna a veure malament això de llençar i generar resuidus sense aturador. Reciclar, fer a casa, estalvi, etc, etc, són termes  que cada cop es fan servir més, i no és casualitat.

Per totes aquestes raons, cada cop trobo més interessant el tema dels bolquers de tela. He de reconèixer que no m'hi he posat. Tot i que tenia intenció de provar-ho quan va nèixer l'Ariadna, a la mateixa botiga on en venien em van desanimar. Em van suggerir que amb la primera filla, com a mínim al principi, no m'enboliqués amb més feina, que més endavant ja ho consideraria. El cas és que ara ja estem apunt d'entrar a la fase de treure els bolquers, penso que potser és un bon moment...quan torni a casa ho reconsideraré.




Quina és la vostra experència en el tema? Teniu experiència amb els bolquers de tela? Algun consell?

11 comentaris:

  1. Jo els he vist moltes vegades però la veritat és que ni m'ho plantejo.

    Ja sé que els d'un sol ús no són el millor per a mantenir net el medi ambient però amb les tones de roba que tinc per rentar a diari ni em plantejo sumar-hi uns bolquers. A més el tema caca em fa una mica de cosa la veritat...

    Potser és desconeixement i després estaria encantada però només per la feina extra que em suposa ja ni ho provo.

    Ja ens explicaràs què tal t'han anat :-)

    ResponElimina
  2. T'entenc, i jo que sóc una mica mandrosa...doncs també em costa fer el pas, però diuen que no és tanta feina. A veure si algú té l'expèriencia i ens convenç! ;)

    ResponElimina
  3. Jo tampoc els he utilitzat. El meu germà, amb la primera filla, sí els va fer servir en un principi. Però al cap de poques setmanes ja es va canviar als d'un sol ús, ja que a la nena igualment se li encetava el culet i tenien més feina.
    Però he sentit d'altres casos que diuen que sí van bé.
    Suposo que es questió d'estar mentalitzat.
    Ara bé, barats no són: s'ha de fer una inversió gran al principi. I també et veus obligat a rentar més, ja sigui a mà o a màquina.
    Clar que a la llarga els d'un sol ús surten més cars segur.
    Ja ens explicaràs!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs no tenia ni idea del tema del preu...m'informaré sobre tot això. Crec realment que ens haurem de mentalitzar tard o d'hora...potser es poden fer a mà, com a mínim la calçeta?...haurem d'informar-nos millor! Vinga, vinga, no hi ha ningú que els hagi fet servir i que li agradin??

      Elimina
  4. Si vols una mica d'info d'una mama que fa servir bolquers de tela, mira't els vídeos que t'adjunto. M'encanta aquesta mama perquè té un video-blog molt divertit

    http://mamanatural.com/tag/diaper/

    ResponElimina
    Respostes
    1. Que bé la recomenació! Gràcies! i de pas practicaré el meu lamentable anglès...;)

      Elimina
  5. Estimada Anna, ja enyoravem aquestes boniques entrades històriques. Una de les coses que sempre ens recorda la meva tieta més gran era que no li agradava gens haver de netejar els bolquers de roba. Ho recorda sempre que pot! Per alguna cosa serà. Jo reconec que em costaria desfer-me'n dels d'un sol us tot i que és veritat que no són gens ecològics

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Sandra! Sí, noia, les mares que ho han fet ho recorden com un suplici, però potser les opcions que hi ha ara són més pràctiques, dic jo...(espero)

      Elimina
  6. Buuf, jo del tema ecològic tinc els meus dubtes, perque rentant-los bé que hi ha despesa d'aigua. Suposo que si que en resulten més. Jo vaig ser molt mandrosa i vaig fer servir els d'un sol ús, i de fet pensava que podia ser una bogeria fer servir els de roba.

    Ma mare si que me'ls recomanava, es veu que per ella no va ser tant suplici...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tens raó, no hi havia pensat en el tema de l'aigua...s'haurà de valorar també, és clar...Dona, tu amb dues a la vegada, crec que ho tenies més que justíficat, trobo que hi ha casos de força major!!

      I ta mare, quines avantatges hi veia en els bolquers d'abans? seria interessant de saber!

      Elimina
    2. Doncs ma mare troba (ara riuràs) que els d'un sol us son massa grans i els de roba quedaven més ajustats, és a dir, molestaven menys i (i aquí és on a ella li agradaven més) els bebés estaven més macos! Era una simple qüestió estètica!!!

      Elimina