dimecres, 19 de desembre del 2012

Bon Nadal a tothom


Foto de Dorothea Lange


Abans passarà un camell per l'ull d'una agulla que un ric entrarà al regne dels cels (Mateu, 19:24)

Els últims seran els primers (Mateu, 20:16)

Benaventurats els perseguits per la justícia, doncs d'ells serà el regne del cels (Mateu, Sermó de la muntanya)

Sou la sal de la terra. La llum del món (Mateu, Sermó de la muntanya)

Tot això deia Jesús a una multitud de marginats, de gent de sota, que mai ningú havia tractat amb respecte i, molt menys, amb admiració. Fins aquell dia. Estic plenament d'acord amb Vonnegut, que la ment que hagi pensat textos tant bonics com el sermó muntanya de l'Evangeli de Mateu, és mereix tot el nostre respecte i admiració.

Jo no sóc crisitana ni creient. No estic batejada ni he rebut mai una educació crisitana. A banda de tot això, no puc negar que visc en una societat d'herència cristiana i per tant celebro el Nadal i altres festes de caire religiós, com la majoria, suposo.
Des del desconeixement absolut fa un temps vaig apropar-me als Evangelis. Són uns textos preciosos que no m'han convertit, ni molt menys, però que si m'han commogut molt i que us convido a llegir-los, de veritat. No crec que hi hagi ninguna força extrahumana que els hagi concebut. Són escrits i pensats per i per als homes i això és probablement el millor que tenen.

Me n'adono que sempre que s'acosta Nadal faig alguna entrada pensant en això.

Els evangelis, des del punt de vista històric van suposar tota una innovació. En aquells moments ningú no escribia textos així, des de sota, literalment. Que vull dir des de sota? Doncs parlant sobre les classes populars, bàsicament. Per mi va ser una delícia trobar-me amb la quotidianitat de les poblacions dels segles III o IV abans de Crist. Sentir parlar de dones, de critaures, de les llengues que parlaven i de la gent pobre, dels oprimits, etc, etc.

S'acosta Nadal i vull reivindicar la que crec és la gran aportació del cristianisme a Occident: per primer cop es va pensar en les persones com iguals, sense que ningú fos millor que altre, ni per procedència, ni per classe, ni per res.

En una època plena d'injustícia social com fou l'Imperi Romà, que aparegués tota aquesta corrent de pensament va ser un gran sort de la qual ens hem de complaure.

Tot això és el que penso celebrar aquest Nadal, entre moltes altres coses.

Perquè vivim temps difícils i necessitem paraules encoratjadores, com l'aire que respirem.

Una abraçada i Bon Nadal.

Estimeu molt!

14 comentaris:

  1. Doncs tens tota la raó, en els temps que corren necessitem una mica de caliu entre persones.

    Bones festes per a tu també maca!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes abraçades, que són reconstituents! :) Que ho passeu molt bé!

      Elimina
  2. Molt maco el post. Si que de vegades quan pensem en religió pensem en l'església i deixem de banda la base, allò sobre el que es sustenta (o si més no es sustentava).

    L'altre dia parlàvem amb el meu marit que potser hauríem de donar a les nostres filles algunes idees sobre cultura cristiana. Encara que nosaltres no siguem creients és part de la cultura que les envolta. I tot va venir perque una d'elles ens va dir que havia après una cançó a escola sobre un nen que havia nascut "no se on"...

    Bon nadal Anna! que passis uns molts bons dies! Petons!

    P.D. I merci per la foto!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Vaig pensar en tu amb la foto..és preciosa, oi?
      Crec que hi ha moltes coses boniques que ens ensenyen els evangelis. D'altres no tant i també val la pena conèixer-les. Si que crec que està bé tenir idees sobre el que és el cristianisme, per una questió de cultura general, bàsicament.

      Elimina
  3. Molt bones festes!!! Disfruta molt amb els teus!

    Mirashka, lo del nen nascut "no sé on" és molt bó! Sí, jo penso que almenys han de tenir uns mínims!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Com li deia a la Mirashka, sí que crec que s'ha de saber certs conceptes, per cultura general, no? a, i per guanyar al trivial, que és molt important! ;)

      Elimina
    2. Si, quan li vaig respondre "a Betlem" i em va dir "això!"... a veure si les gravo cantant-la i us ho poso en un post... El que passa és que em fa por segons què explico perquè les meves filles són de les de buscar explicacions a tot i "perquè si" o "perquè no" no és una resposta vàlida per elles (igual que tampoc ho és per mi...). Bon nadal!!!

      Elimina
  4. Bones Festes també per tu!! Algun dia llegiré aquests llibres, cada cop tinc més curiositat. Per aquí casa canten "Twinkle twinkle..." però amb el pessebre també van haver-hi anècdotes (que he d'escriure en un post!).
    Petonets!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, noia, jo sóc una mica friki, tot s'ha de dir...però crec que valen la pena. Si t'animes jo vaig llegir una edició "laica", és dir, sense aportcions posteriors de la Església. Et puc passar la referència.

      Elimina
  5. BONES FESTES GUAPOS I GUAPES!!! QUE DISFRUTEU MOLT!!

    ResponElimina
  6. Bones festes bonica!!!!

    Nosaltres aquest any segur els portarem a veure un pessebre vivent, i segur que sortiran preguntes... ja us explicaré ;)

    ResponElimina