dilluns, 24 d’octubre del 2011

Última hora!

Avui faré una entrada petitona, per donar-vos una informació d'última hora, acabada de sortir del forn! 

Ja ha corregut la veu entre les meves amistats que em dedico a això d'investigar sobre la maternitat a llarg de la història, i comença a donar fruits. Dos amics del ram de la història m'han enviat informació sobre una recent descoberta arqueològica (merci Núria i Dani). 

És una informació molt emocionant. 

A la vall de Mugello, a Itàlia, estan realitzant excavacions arqueològiques a un assentament etrusc, d'uns 2700 anys d'antiguitat, anomenat Poggio Colla, prop de Florència.

En desenterrar una peça ceràmica molt petita (4 x 3 cm) es van adonar que duia un petit segell decoratiu. Fins aquí res de nou. Aquest tipus de ceràmica (anomenada de Bucchero) ja acostuma a dur segells decoratius, normalment són motius geomètrics, exòtics o mítics.



El cas és que en analitzar amb detall la imatge van adonar-se que es tractava d'una escena única en el món etrusc: és una dona donant a llum. 

Segons els arqueòlegs ens trobem amb una imatge  on es mostra el cap i les espatlles del nadó i la mare amb els genolls elevats, la cara de perfil, braç aixecat i una llarga melena en forma de cua de cavall que li corre per l'esquena. 



Si es confirmen les primeres dades donades pels investigadors, sembla que ens trobariem amb la primera escena d'una dona parint de l'Europa Occidental. 

(Per més informació us enllaço la pàgina web d'on he extret les dades: Terrae Antiquae)


8 comentaris:

  1. Carai això són notícies acabades de sortir del forn o de la terra!
    És curiós que es recrei la imatge d'una part de manera tant explícita.

    ResponElimina
  2. Molt bé aquests informadors!
    Quin luxe tenir notícies tan fresques d'aquestes troballes!

    ResponElimina
  3. Tot un luxe això de tenir notícies fresques, sí!

    ResponElimina
  4. Quina emoció! Ana, és tot un luxe tenir-te com a missatgera d'aquestes emocionants notícies que, d'altra banda, no dic que haurien de ser portades de diaris, però si que haurien de tenir més importància en el món periodístic i la societat en general. GRACIES Per compartir-ho amb nosaltres

    ResponElimina
  5. Estic amb tu, Sandra. De tota manera, a vegades aquestes notícies apareixent amb una mica de retard als mitjans més generalistes...veiem si la llegim d'aquí un temps!

    ResponElimina
  6. Ostres que xula la troballa!!!! noia això si que és informació acabada de sortir del forn! que bé tenir-te!!!

    ResponElimina
  7. Caram, ens tens ben informades, eh? :-)

    Gràcies!

    ResponElimina