dimarts, 27 de desembre del 2011

Penèlopes

Tots coneixem la història d'Ulisses. Va marxar a la guerra de Troia. No li va importar deixar darrera dona i un fill. Va anar en busca de glòria i, qui sap, potser una mica de diners també. Penèlope, la seva dona, va haver d'afrontar-ho tot sola, sense cap company al costat que l'ajudés. No només això, no li estava permès tornar a trobar marit. Van passar molts anys. Li deien que el seu marit potser ja hauria mort. Probablement ja no l'esperava quan va tornar. Ell havia tingut una vida plena d'aventures i ella de soledat. Ningú li va interessar explicar-nos com es va sentir aquesta mare durant els 20 anys en que va estar esperar.

La vida de qui es queda és fins i tot pitjor d'aquell que ha hagut de marxar.

La història de Penèlope és la de moltes dones que s'han quedat soles, mentre els seus homes anaven a buscar un vida millor. A Mèxic estan desenvolupant un projecte molt bonic que es diu Penèlopes Mexicanas que vol donar veu i posar cara a totes aquestes dones. 

Aquesta per exemple és la història d'Ofèlia Prado, un d'aquestes Penèlopes contemporànies que no s'ha resignat a quedar-se teixint per un home que la ha abandonat.



Tengo una hija de 9 años, soy mujer abandonada, su papá se fue hace ocho. Hace cinco años nos mando un abogado porque quería el divorcio. No nos apoya con la pensión. No nos dejo casa. No tenemos más que lo necesario. A veces no he tenido trabajo. Cuando él se fue empecé a trabajar en una casa y como enfermera. Y se han burlado de mí porque siendo enfermera para qué trabajo en una casa, también he sido vendedora de Bon Ice y se burlan en el hospital de mí. Algo bueno que ha pasado es que he seguido estudiando.

Lo bueno de que el papá de mi hija se fuera es que era una persona  machista, cuando estaba embarazada de mi hija me quiso golpear, creo que es bueno por ese lado, pero por otro nos hace falta el apoyo económico, moral.

Para mí es triste… mi hija es muy inteligente, ha recibido premios, es triste que su papá no la apoye porque en un futuro podría ser una profesionista. Por eso me estoy superando porque yo sólo fui a la primaria, lo demás lo hice en sistema abierto, su papá no me dejaba estudiar porque no había dinero, y ahora que no está, sí se pudo. De él desde hace dos años no he vuelto a saber nada, sólo sé que hizo su vida, tiene cuatro hijos. De las muchas mujeres que he conocido he corrido con suerte porque tengo un trabajo que me permite estudiar y tener otro trabajo de medio turno. Yo sólo tuve una niña con él, hay señoras que las han dejado con tres, cuatro o cinco.

A muchas las han dejado, a mi tía, a mi hermana…

Si yo pudiera terminaría mi carrera técnica, para demostrarle a mi niña que sí se puede. (...) He tenido que salir adelante por  mí misma. No ha sido fácil.

6 comentaris:

  1. Tota la raó, la història de la Penelope seria molt interessant de llegir.
    I molt interessant la inicativa mexicana, quin testimoni.... A més sembla que no és pas un cas aïllat...

    Petons i bones festes

    ResponElimina
  2. No m'havia plantejat mai la historia d'Ulises i Penelope des d'aquesta perspectiva. Un testimoni molt dur i per desgràcia com diu l'Onavis no es aillat

    ResponElimina
  3. Jo tampoc havia pensat en Penelope (noia com ens fas rumiar :-))...

    Deu ser duríssim trobar-te sola de la nit al dia amb una família per tirar endavant. Per sort les dones som valentes de mena i per un fill ho fem tot. Aquesta dona i moltes altres se'n sortiran només per l'afany que tenen de donar un bon futur als seus fills.

    ResponElimina
  4. Esta bé veure les coses una mica "en femení", oi? He triat justament la història d'aquesta noia, entre totes les que hi havia, perquè ella ha tirat endavant, ha decidit estudiar i tot i ser dur, doncs crec que està millor ara que abans.

    ResponElimina
  5. Ostes Anna quina història més dura, de fet amb la emigració segur que hi ha moltes dones amb fills en aquesta mateixa situació.

    Quan has explicat la història de la Penelope de Ulisses, m'ha quedat un dubte. Crec que hi havia algú que es volia casar amb ella, no? i ella li va dir que quan acabé de brodar una capa i de dia la brodava i de nit la defeia. Era ella, no? o és que estic confosa?

    Sol SOlet

    ResponElimina
  6. Hola Sol Solet! Efectivament només he triat una de les històries que expliquen a la pàgina de Penelopes Mexicanas...n'hi ha d'altres que val la pena conèixer.
    Sobre Penèlope, tens raó, va tenir molts pretendents...i per treure-se'ls del damunt deia que quan acabés de teixir el mantell que estava fent triaria un nou marit. Per no haver-ho de fer desfeia cada nit el que havia teixit durant el dia...aquí tens l'història de la wikipedia, per si t'interessa!

    http://ca.wikipedia.org/wiki/Pen%C3%A8lope

    ResponElimina