divendres, 13 de gener del 2012

Les dones vam ser la mida de totes les coses?

Fa molts milions d'anys que els humans poblem la terra. Fa molts milions d'anys, per tant, que ens reproduïm i que inventem maneres de relacionar-nos uns amb els altres. N'hi ha hagut de tota mena, algunes que fins i tot escapen de la nostra imaginació. Els historiadors intentem entendre aquestes realitats. Hi ha una època on és especialment difícil d'arribar a conclusions, la prehistòria..sobretot la més llunyana. Per exemple, el Paleolític Superior. D'aquell moment un dels pocs objectes que ens han quedat són les anomenades Venus Femenines, de les quals he parlat en alguna ocasió. Moltíssimes figuretes s'han trobat als llocs més dispars. Són les primeres representacions simbòliques, probablement.

Venus de Gagarino

S'han fet nombroses investigacions sobre el seu significat. Aquest estiu vaig llegir-ne una de molt suggerent que encara no havia compartit amb vosaltres. Segons la prehistoriadora Encarna Sanahuja, hem oblidat un aspecte important al analitzar aquestes representacions: només hi ha dones!...o millor dit...o són sens dubte dones (grans pits, vulves, i en molts casos panxes de dones embarassades) o són figuretes neutres.

No es troben òrgans reproductors masculins ni res que ens indiqui que la figura de la imatge és un home. En altres paraules, en el Palolític superior europeu no es coneixen representacions masculines. Això, comparat amb altres èpoques és un tomb absolut en la percepció del món i en la iconografia. En èpoques posteriors són típiques les representacions d'homes caçadors i guerrers matant animals o humans.

Així doncs, si en època clàssica grega diem que l'home és la mida de totes les coses, potser es pot dir que en el Paleolític Superior fou el sexe femení el que es considerà l'origen de tot, el cànon a partir del qual es mesurava i considerava tota la resta.


Segons la investigadora E. Sanahuja, ja no valdria preguntar-se, que és primer l'ou o la gallina...perquè la dona és a l'hora ou i gallina.

Us poso les seves pròpies paraules per explicar com devien ser les coses en aquells moments segons ella:

En este sentido, no podemos considerar que estos grupos del Paleolítico Superior fueran matriarcales en contraposición a los patriarcales (...). Las madres no ejercían un poder coercitivo como grupo, ya que de ellas provienen tanto los hombres como las mujeres, hijos e hijas se han gestado exclusivamente en sus cuerpos. Es lógico pues, que las madres, dadoras de vida de los dos sexos, gestionen la misma con igual generosidad y equidad.

Que us sembla? Potser que en algún moment de la història les mames dominéssim el món? 

12 comentaris:

  1. Doncs jo crec que sí.... com segurament tornarem a ser-ho en alguna altra època! Tot és cíclic, no?

    ResponElimina
  2. Jo estic convençuda que anem de cap a que el món estigui dut per dones. De fet si no ha passat ja és perquè sempre ens han posat traves i a dia d'avui encara ens les posen.

    ResponElimina
  3. Doncs espero que sí, que canviïn les maneres de governar...i tornem a la prehistòria una mica..jeje...
    De tota manrea, jo crec que potser no és tant important si els que governen són homes o dones, com que es tingui en compte l'experiència femenina (l'experiència en la cura dels altres, per exemple) a l'hora de governar...masses dones han decidit governar com homes i no han solucionat res...em temo...:S

    ResponElimina
  4. no estaria gens malament... I tens raó Anna, no és tan una qüestió de qui governa sinó de com ho fa.

    Molt xulo el post!!!

    ResponElimina
  5. Sí, és essencial que qui governi posi una mica de sentit comú a allò que fa sigui home o dona (però si és dona posar seny és més fàcil jaja).

    ResponElimina
  6. Jeje...sentit comú hauria de ser un paraula femenina?...;)

    ResponElimina
  7. A mi també m'agrada aquesta teoria del domini femení. Tornarem als orígens doncs?

    ResponElimina
  8. Anna, sentit comú, seny... i tantes, tantes altres... ;)

    ResponElimina
  9. Ehem.. no contradiu del tot el que dius perquè no deixa de ser minoritari, però a mi em semblava que sí que hi havia representacions masculines i mira què he trobat aquí... especialment a la figura 5 ;)
    http://ehu.academia.edu/MarcosGarc%C3%ADaDiez/Papers/698587/Male_Genital_representation_in_Paleolithic_Art_Erection_and_Circumcision_Before_History

    ResponElimina
  10. Doncs sí noia! Ben claretes les imatges, no sé que en diria la senyora Sanahuja d'això, però "haberlas haylas"! Com dius, no treu que fos el femení el sexe referent, però potser calia matisar la frase....Abraçades!

    ResponElimina
  11. Jo no en tinc gaire idea d'aquest tema. Recordo una bona exposició que es va fer a Barcelona al Saló del Tinell sobre aqueste Venus prehistòriques. Molt interessant.
    Segurament em faig un embolic d'èpoques però a mi em sona haver vist també representacions fàliques, però potser eren posteriors, no ho sé.
    Crec que per que el món anés millor no haurien de manar les dones, sino que hauriem d'aconseguir el respecte i colaboració mútua entre tots dos sexes i aprofitar les coses bones de cadascun.
    Petons

    ResponElimina