dimecres, 6 de juny del 2012

Tabú

A Xiloè, un arxipèlag del sud de Xilè, els responsables d'un petit municipi s'han llevat molt d'hora. Aniran en llanxa a visitar algunes de les illes més allunyades. Un dels seus objectius és repartir matalassos. Però perquè? Si de llits ja en tenen...




Un tabú és una conducta, activitat o costum prohibida, moralment inacceptable, imposada per una religió, societat o grup humà. Hi ha religions on no es pot menjar carn de porc, on una dona amb la regla no pot fer algunes coses, etc, etc.

Hi ha gairebé tants tabús com societats humanes. Sembla però que n'hi ha que són universals i que es troben a totes les societats humanes, per exemple, el tabú de l'incest. Deia el sociòleg Levi-Strauss que la prohibició de l'incest fou el primer acte constitutiu de cultura dins l'espècie humana. En altres paraules, una de les coses que ens diferencien els animals.

Una altra de les particularitats dels tabús, i d'aquest en particular, és que costa de parlar-ne. Que surti a la llum. 




El cas és que crec que a les societats on hi ha masses casos d'incest són probablement societats malaltes, comunitats desestructurades. Fa molts segles que les nadius de Xiloè van ser colonitzats pels espanyols. Però els segles de marginalitat, de pobresa, de sentir-se que no són ningú o de no saber qui són, els ha emmalaltit. Sembla que els abusos a menors, sobretot dins la família, són habituals a molts llocs de l'arxipèlag. 

Una de les solucions que han trobat és culpar-ne al collit. La pràctica de dormir tota la família al mateix llit es considera que fomenta l'incest, així que un dels mètodes que tenen per erradicar-l'ho és repartir matalassos. Evidentment això no arregla res. És com l'intent de treure els pidolaires dels carrers eliminat els bancs de les places (us he fixat que a Barcelona hi ha pocs bancs on estirar-se? i que fa un temps es van posar de moda les cadires "publiques"?, no és casualitat, aquesta és la manera que tenen els governants de solucionar els problemes...)

Crec que l'associació de collit amb incest és llunyana. Crec que quan els mossèns medievals feien sermons on condemnaven aquest tipus de pràctica per què podia morir el petit ofegat, en el fons el que volien era evitar abusos als petits, però sense dir-ho explícitament, perquè com bon tabú, d'això ningú en parla. 

En algunes societats aquestes pors han conduit a la por al mer contacte físic, tant important pels petits. L'altre dia veia en una pel·lícula de dibuixos una escena on el pare de la família es banyava amb les seves filles, tots tres despullats. La pel·lícula era japonesa i antiga. Ara mateix crec que no seria possible veure una escena d'aquestes característiques, hi ha massa por al tabú.



8 comentaris:

  1. Això m'ha fet recordar en una sessió que vaig anar, quan la petita era encara un nadó, de massatges d'aquests per a petitons en què la professora en arribar a la zona del cul ens va explicar que en alguns llocs (crec que era EUA, però no ho recordo bé) els massatges a aquella zona els havien tret de la llista de massatges per a infants, cosa que no s'havia fet a Espanya.
    Em va semblar una bajanada ja que que qui vol abusar d'un infant no li cal que en una llista de massatges infantils hi surti o no.
    A part que segons aquesta lògica, no podríem ni banyar els nens!
    Es demostra que la prevenció mal entesa pot ser una autèntica ximpleria, per no dir, un gran error.

    ResponElimina
    Respostes
    1. A més, aquest tipus d'actituds també són contraproduents, perquè penalitzen el contacte, que és fonamental per créixer bé...emocionalment, vull dir.

      Elimina
  2. A mi aquestes coses em semblen increïbles. Penso que idees així només poden sortir de ments malaltes i de cultures summament ignorants que encara creuen "milongues" sortides d'aquestes ments malaltes.

    I llegint coses com la que ha escrit l'Elisenda em poso com una moto! A EUA no li pots fer un massatge al cul al teu fill però si posar-li una pistola a les mans als 16 anys. De veritat, quina gent!

    ResponElimina
  3. És molt difícil d'entendre, i tant! A vegades es fan coses que no tenen cap sentit!
    Jo al principi del post no sabia de què estaves parlant, no m'imaginava la relació!
    Lo més fort de tot és que hi ha molta gent que realment es pensa que el collit (i d'altres coses) porta molts mals als nens.
    Increíble!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Són molts anys on ha circulat aquesta especie de creença on s'associava dormir amb els nens amb alguna cosa dolenta i a molts llocs del món no només encara circula sinó que comença a fer-ho...

      Elimina
  4. És molt fort... el problema és que és fàcil fer córrer una creença com aquesta, a la gent sempre li resulta més senzill buscar una raó externa...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs sí, es molt més fàcil regalar matalassos que intentar estructurar una societat i donar-los recursos....tota la raó.

      Elimina