dilluns, 1 d’octubre del 2012

Us animeu?

Em decideixo a reproduir l'entrada que he fet al bloc del Club de les mames lectores, perquè em fa il·lusió que arribi a més gent, a veure si hi ha més mames que s'animen a llegir aquest novel·la. Per a les que no sapigueu el funcionament el club, es tracta de llegir una novel·la juntament amb altres lectores (mames o no) i anar parlant-ne al bloc. Jo proposaré alguns posts i anirem fent safareig. Quan totes l'hàgim acabat fem una conclusió final, per veure que ens ha semblant.

Val la pena, és una lectura fàcil i amena (això sí, trista, adverteixo), però sobretot ho faig perquè tinc moltes ganes de donar a conèixer la figura de l'autora, Pearl S. Buck.

A qui li importa la vida d'una humil mare anònima que va viure a principis de segle a algun racó perdut de la Xina? A la seva vida no hi va passar res massa diferent que a la resta de mares del seu voltant. Una vida dura i treballada més. A qui li interessa? Doncs a molta més gent de la que podem pensar. A nosaltres per exemple. Perquè podem sentir-nos properes a tantes coses, perquè compartim tants anhels i tantes preocupacions, perquè sabem que és tenir un fill propi entre els braços, estimar-lo i buscar el millor per ell. Probablement mai ens trobarem amb els problemes que va tenir aquesta mare, però podem arribar a entendre-la.

The mother, escrit l'any 1933 per la Premi Novel Pearl S. Buck és el llibre que hem triat perquè ens acompanyi aquesta tardor al club. Parla d'un mare però de moltes altres coses, d'una època i d'un país llunyà, per exemple.

Pearl S. Buck va escriure un llibre amb una estructura fàcil, uns personatges ben dibuixats i amb vocació universalitzant, doncs cap d'ells té un nom, tots són la mare, el pare, els fills, etc. 

El va escriure tres anys després de guanyar el Premi Pulitzer amb la seva obra cabdal La Bona Terra. Aquesta és considerada una obra menor i de fet, sembla que l'autora, un cop el va tenir escrit se'n va voler desfer. Però no tan perquè no li agradés el resultat, sinó perquè la considerava massa personal, hi havia posat massa de la seva pròpia vida de mare i d'esposa i, sembla, això la feia sentir incòmoda. Podríem dir que, amb totes les distàncies culturals possibles, la mare de la novel·la és una mica la pròpia Pearl S. Buck.

Quan vulgueu, comencem el trajecte.

Sobre les edicions, jo vaig comprar-ne una a la llibreria Documenta de Barcelona de l'editorial Debolsillo, molt bé de preu. Crec que ara per ara és l'única edició en castellà que es pot comprar. Si en coneixeu cap altre, ja ho explicareu. De tota manera, aquelles que pugueu, sempre és millor llegir-ho en la llengua original!

10 comentaris:

  1. Molt bé!! Jo ja l'he encomanat a la meva cunyada bibliotecaria. El diumenge vinent el tindré!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Que bé! Ja em diràs quina edició és!

      Elimina
    2. Per cert...jo també vull una cunyada o amiga o el que sigui, bibliotecària!

      Elimina
  2. M'acaba d'arribar un missatge de a biblioteca que ja me'l tenen. No se què passa que no puc escriure comentaris al bloc del Club. Deia que amb el que expliques encara tinc més ganes de llegir-lo!

    ResponElimina
    Respostes
    1. A veure que us sembla la lectura...ja ens posem en marxa aviat!

      Que deu ser això dels comentaris? Creus que és un problema teu o del bloc?

      Elimina
    2. Només em passa amb aquest bloc (el del club). Mama Moderna a mi no m'hi apareixen les dues paraules clau...

      Elimina
    3. Jo crec que no tinc problema...algú més té problemes per comentar al bloc del club?

      Elimina
  3. L'estic buscant :-) gràcies per l'entrada guapa
    Jo també tinc problemes amb els comentaris però crec que es per l'ipad.
    Noies per favor, treieu lo dels dues paraules claus es una ratllada!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo no ho tinc al meu bloc, això de les paraules clau, oi?

      Jo també ho odio! Podríem encetar una campanya en contra..."no a les paraules clau dels blocs!!!"...;)

      Ostres, a veure si l'aconsegueixes i així tenim una en "versió original"!

      Petons.

      Elimina
  4. Em feu enveja, noies... a veure si amb el temps aconsegueixo una estona per relaxar-me amb un llibre i unir-me al Club ;)

    ResponElimina