En tot el temps que porto fent entrades al bloc només he dedicat una entrada a la prehistòria, on parlava de les anomenades
Venus Paleolítques. Podríem dir que és una etapa de la història a la que no he dedicat gaire atenció. L'explicació és ràpida, no en sóc especialisa i, per altra banda, se'n sap poca cosa de la maternitat en aquestes èpoques.
Avui volia parlar-ne una mica arrel d'una nova font d'inspiració! Fa uns dies que he llegit el llibre Cuerpos sexuados, objetos y perhistoria de la prehistoriadora E. Sanahuja una professora que vaig tenir el plaer de tenir-la com a profesora i que fa uns anys, malahuradament, ens va deixar. El llibre m'he fet pensar i m'ha suggerit molt.
Aquesta arqueòloga en els seus anys de recerca es va proposar estudiar el passat superant tòpics i desenmascarant històries amagades. En la història que ella va fer les dones formaven part del passat de manera dinàmica, eren subjectes històrics.
Això en etapes prehistòriques és molt important perquè sovint s'ha considerat que en aquests primers moments de la civilització ens trobem amb l'esència de moltes coses i les conclusions d'aquests períodes han servit d'excusa per justificar desigualtats i maneres de viure contemporànies.
M'explico. Per exemple, està comunment acceptat que en èpoques prehistòriques els homes anaven a la caça i les dones es quedaven al poblat tenint cura dels petits, dels grans i de les cases...ah! i també podien recolectar. Així sembla que hagi existit des de temps immemorials una divisió sexual del treball i, entre altres coses, l'excusa per parlar d'aquesta divisió ha estat la maternitat.
Les dones, per sort o per desgràcia (jo crec que per sort) ens diferenciem dels nostres companys mascles bàsicament per la nostra capacitat d'engendrar vida. Els homes (els que han escrit la història fins fa relativament poc) han cregut que aquest fet ens impedeix participar en moltes activitats, ens immobilitza per a fer moltes coses. Per exemple, sembla que les dones no poden participar de jornades de caça, per què? doncs perquè són mares i les mares són sensibles, lentes, sempre estan cansades i tenen una tasca molt complexa i que requereix tota la seva atenció, cuidar de les criatures.

Potser si ens haguessin preguntat a les dones que hem parti hauriem pogut explicar a aquests venerables historiadors que, primer, no totes les dones són mares o, com a mínim, en bona part de la seva vida les dones no són mares. És més, quan les dones són mares no són impedides físiques. Potser durant uns messos han de fer menys activitats físiques, però en molts altres moments saben caminar per elles mateixes i, probablement, n'hi ha que han recorregut grans distàncies. Fins i tot algunes dones sabem que entre nosaltres n'hi ha que tenen molta força, fins i tot més que alguns homes.
En poques paraules, la única diferencia biològica que tenim dones i homes és el fet de donar a llum. És impossible que cap home pugui quedar-se embarassat, tenir un fill i alletar-lo (aquest últim pas, però, no cal que ho faci la mare biològica). Això ha estat sempre, des de l'inici dels temps, cosa nostra.
La resta no té perquè. El fet que al llarg de molts segles hagi imperat una divisió sexual de treball és una resposta cultural però no és la única que ha existit. Es coneixen solucions de molts tipus, més del les que pot concebre la nostra imaginació.
Per exemple, en el llibre es parla d'una socitat on les dones i els homes vivien separats i les dones defenien les seves collites amb armes, o una altra on la divisió del treball es realitzava no per sexes sinó per constitució, així les dones i homes més forts per la guerra i els menys forts es quedaven a casa.
Ara bé, hi ha una cosa que és certa i que no vull deixar de dir. El fet que nosaltres siguem generadores de vida ha fet que sigui molt habitual que ens encarreguem de la cura de les nostres cries i que, per analogia, també siguem nosaltres qui cuidem d'aquells que ho necessitin o del mateniment de l'espai domèstic.
És cert que les dones cuidem als fills que parim i a moltes altres persones i coses de manera habitual i des de fa segles i segles. Però no té perquè. Estaria bé poder dir que ho fem perquè ens dóna la gana, perquè és bonic, necessari i enriquidor. Però sempre ha estat infravalorat, menystingut, ha servit d'excusa per allunyar-nos de la vida social i ens ha apartat de la història.
Per sort ara comencem a poder dir que
mira, ho faig perquè vull, perquè si ho volgués podria fer moltes altres coses.
El que fos.
(La imatge la he extret del la
pàgina enllaçada)